Inspirujemy (się) !

Kategoria: Dieta na lepszy nastrój

SKIN FOOD – pokarm dla ciała i skóry!

Zadbaj o skórę, włosy i paznokcie od kuchni! 😉

To co odżywia nasz organizm działa także na skórę, dlatego warto wzbogacić naszą dietę w skin food, czyli pokarm dla skóry.

SKIN FOOD

Żywność funkcjonalna to żywność zawierająca substancje bioaktywne, takie jak błonnik, składniki mineralne pro i prebiotyki, witaminy i inne. Dzięki nim wykazuje korzystny wpływ na skórę, włosy, paznokcie i ogólne funkcjonowanie organizmu.
Hipokrates napisał: ” Niechaj pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem”.
Najlepszym lekarstwem i jednocześnie kosmetykiem jest pożywienie.

W jaki sposób stosować SKIN FOOD?

Dodanie do kremu naturalnych alg wzbogaci go o działanie kojące, ujędrniające i mineralizujące.

Jako dodatek do dań, suplementy diety oraz… domowe kosmetyki.

Skin food to m.in. owoce (jak idealne do maseczki awokado, banan), miód, syrop z agawy, syrop daktylowy, siemię lniane, płatki owsiane, otręby, mąki roślinne, mleko, jogurty, jajka, witaminy i minerały (witamina C, B3, MSM – siarka organiczna, glinka biała, diatomit) i wiele, wiele więcej. To również oleje funkcjonalne.

Wybrane składniki z linii SKIN FOOD znajdziesz obecnie w promocyjnych cenach z akcji ZDROWY STYCZEŃ 🙂

Z alg możesz stworzyć odżywczą maseczkę peel-off (dodaj agar-agar, spirulinę i chlorellę).

ALGI

Przez długi czas spirulina żywiła ludność
w Ameryce i Afryce .

Spirulina i Chlorella to bogate źródło białka roślinnego (60-70%), witamin: A, B, C, D, E, K i składników mineralnych –  magnezu i beta-karotenu. Działają aktywizująco na układ odpornościowy pomagając zachować nam zdrowie i dobre samopoczucie. Swój piękny kolor zawdzięczają wysokiej zawartości chlorofilu, który jest silnym antyoksydantem. Chroni komórki naszego organizmu starzeniem się. Działa regenerująco i antybakteryjnie, przeciwnowotworowo.

Bogate źródło cennych
witamin z grupy B (B6, B12), łatwo przyswajalnego żelaza .

Algi obniżają poziom złego cholesterolu i ciśnienie krwi. Poprawiają pamięć i koncentrację. Mają silne właściwości przeciwstarzeniowe, które sprawdzają się również w na skórze.

Ujędrniają, uspokajają podrażnioną cerę, rozświetlają, nawilżają i detoksykują. To idealny składnik domowych maseczek, czy kosmetyków do pielęgnacji twarzy.

Ujędrniająca maseczka do twarzy: wymieszaj łyżeczkę spiruliny z 3 łyżeczkami wody lub maślanki. Nałóż na twarz, szyję i dekolt. Pozostaw na 15 minut. Dokładnie zmyj letnią wodą. Zużyj bezpośrednio po przygotowaniu. Stosuj 1-2 razy w tygodniu.

Nawilżająco-ujędrniająca maseczka do twarzy: wymieszaj 1 łyżeczkę chlorelli z 1 łyżeczką miodu oraz 1 łyżeczką oleju awokado zielonego. Przygotowaną pastę nałóż na oczyszczoną skórę. Trzymaj 10-15 minut. Na umytą twarz zaaplikuj krem lub olej.

Zielony koktajl przeciwstarzeniowy: zblęduj jabłko (łącznie z pestkami) oraz kiwi wraz z filiżanką zielonej letniej herbaty, dodaj 1 łyżeczkę spiruliny.

MATCHA

Zielona herbata to zastrzyk antyoksydantów.

Podobnie jak spirulina i chlorella swój zielony kolor zawdzięcza zawartości chlorofilu.

Oczyszcza nasze ciało z toksyn, chroni przed rakiem, poprawiają funkcje poznawcze. Regularne picie herbaty Matcha wspiera nasz układ odpornościowy. Ma 100 razy więcej antyoksydantów od zwykłej zielonej herbaty!


Kojąco-oczyszczająca maseczka na twarz: wymieszaj 1 łyżkę Matcha z 1 łyżeczką miodu, 1 szczyptą cynamonu (pomiń przy wrażliwej skórze) i 0,5 łyżki przegotowanej, ostudzonej wody. Dodaj 5 kropli olejku z drzewa sandałowego. Nałóż maseczkę na oczyszczoną skórę twarzy. Po 20 minut zmyj. Następnie nałóż krem lub olejek.

Oczyszczająco-nawilżający peeling do ciała: wymieszaj szklankę białego cukru z 0,5 szklanki oleju kokosowego, 1 łyżeczką zielonej herbaty Matcha. Zamknij w szczelnym pojemniczku. Peeling stosuj na wilgotną skórę ciała.

SÓL HIMALAJSKA RÓŻOWA

Sól himalajska jest krystalicznie czysta.

Sól Himalajska to najczystsza sól Ziemi, bez zanieczyszczeń chemicznych. Powstała w miejscu, gdzie setki milionów lat temu energia słoneczna osuszyła pierwotny ocean. Sól ta wydobywana jest z 400-600 metrów głębokości.

W odróżnieniu do soli kuchennej sól himalajska nie posiada zanieczyszczeń (metali ciężkich). Nie jest produktem rafinowanym, nie posiada żadnych dodatków chemicznych i nie jest wybielana. Świetnie zastępuje sól kuchenną.

Peeling detoksykujący: 2 łyżki soli himalajskiej grubej połącz z łyżeczką ekstraktu z ogórka i 3 łyżkami oleju z awokado. Wykonaj peeling całego ciała w kierunku do serca. Spłucz ciepłą wodą. Nie ma konieczności stosowania balsamu do ciała po zabiegu.

Inhalacja/parówka oczyszczająca: 3 łyżki soli himalajskiej drobnej zalej litrem wrzątku. Okryj głowę ręcznikiem i wdychaj opary soli przez 5-8 minut. Inhalacja pomaga odblokować zatkany nos i oczyścić zatoki, a także otwiera pory skóry i pomaga pozbyć się zanieczyszczeń. Po zabiegu przemyj twarz zimną wodą lub tonikiem i zastosuj krem pielęgnacyjny lub olej.

GLINKA BIAŁA KAOLIN

Glinka biała sprawdzi się jako składnik domowej pasty do zębów.

Glinkę białą stosuje się przy wielu schorzeniach. Picie wodnego roztworu glinki wzmacnia zęby i wpływa na znaczne polepszenie procesu trawienia. Oczyszczanie organizmu z toksyn, złogów żółciowych.

Biała glinka jest najdelikatniejszą z glinek i najdłużej wysychającą, co sprawia, że nadaje się dla skóry wrażliwej, suchej, dojrzałej, a także dla skóry dziecka. W trakcie wysychania na cerze nie powoduje podrażnień. Delikatnie, ale skutecznie oczyszcza. Pozostawia skórę nawilżoną i gładką.

Nawilżająca maseczka do twarzy: wymieszaj łyżeczkę glinki z łyżeczką jogurtu naturalnego lub sojowego, dodaj 0,5 łyżeczki oleju marula. Nałóż na twarz i szyję na 4-8 min. Zmyj letnią wodą. Zużyj bezpośrednio po przygotowaniu. Stosuj raz w tygodniu, aby uzyskać efekt rozświetlenia, wygładzenia poprawy napięcia skóry.

KAKAO

Kakao surowe
zachowało maksymalną ilość składników odżywczych, smak i aromat.  

Zapach kakao poprawia nastrój, dlatego maseczka z jego dodatkiem ma działanie antydepresyjne i energetyzujące, hamuje także apetyt na słodycze.

Kakao jest bogate we flawonoidy, które działają antyoksydacyjnie oraz zwiększają produkcję kolagenu i elastyny, dlatego to doskonały składnik kosmetyków anti-aging i zabiegów w domowym SPA.

Poprawia krążenie krwi, wspomaga pracę serca, obniża poziom stresu ale redukuje także dolegliwości związane z częstymi skurczami mięśni. Zawiera duże ilości antyoksydantów, które pomagają nam w walce z wolnymi rodnikami – tak bardzo szkodliwymi dla naszej skóry.

Maseczka antyoksydacyjna: 1 łyżkę kakao wymieszaj z 2 łyżeczkami glinki marokańskiej, dodaj 1/2 łyżeczki oleju z zarodków pszenicy i taką ilość zielonej herbaty (świeżo zaparzonej, ale letniej), aby uzyskać gęstą pastę. Nałóż na oczyszczoną twarz. Pozostaw na 15-20 minut. Zmyj maskę ciepłą wodą a następnie nałóż krem.

Maseczka regenerująca: wymieszaj 2 łyżeczki kakao, 1 łyżeczka miodu i 3 łyżeczki jogurtu naturalnego lub sojowego. Nałóz gotowa maseczkę na oczyszczona cerę. Pozostaw na 15-20 minut. Zmyj maskę ciepłą wodą a następnie nałóż krem.

Podwójnie kakaowe ujędrniające masło do ciała: w kąpieli wodnej rozpuść 50 g masła kakaowego, dodaj 100 ml oleju z pestek winogron. Wsyp 1,5 łyżeczki kakao i dokładnie wymieszaj. Pozostaw do ostygnięcia. Stosuj po kąpieli na całe ciało.

MAGNEZ

Kakao zawdzięcza swoje działanie wzmacniające, dzięki zawartości magnezu. Ale powstały już bardzo przyswajalne postaci magnezu w formie suplementów. Magnez wzmacnia naczynka, chroni przed zawałem i działa przeciwzakrzepowo.

Mleczan Magnezu

Magnez sprawdza się w domowej pielęgnacji…

Polecany w okresie osłabienia, spadku koncentracji, drżenia i mrowienia rąk. Charakteryzuje się wysoką zawartością jonów Mg2+: w 1g jest go aż 100 mg!  Ma bardzo dobrą przyswajalność, wysoką czystość 99,5%. Składnik maseczek i toników magnezowych pobudzających skórę. Pomaga zachować zdrowie oraz poprawia koncentrację i pamięć. W niedoborach magnezu: 0,5 łyżeczki (2 g) mleczanu magnezu spożywaj rano i wieczorem po posiłku. Popij wodą.

Magnezowy tonik do twarzy: wymieszaj łyżeczkę mleczanu magnezu z 0,5 szklanki hydrolatu z kwiatów pomarańczy, dodaj łyżeczkę gliceryny roślinnej. Przecieraj umytą twarz codziennie wieczorem. Przechowuj w butelce z ciemnego szkła.


… jako uzupełnienie niedoborów w diecie.

Cytrynian Magnezu

Jedna z najbardziej przyswajalnych postaci magnezu. Ma zbliżona budowę do związków magnezu zawartych w pokarmie – nie podrażnia przez to żołądka i jelit.  Jako suplement diety należy spożywać na dzień od 0,5 łyżeczki do 1 łyżeczki po posiłku.  Cytrynian należy rozpuścić w wodzie!

Kąpiel magnezowa: szklankę cytrynianu magnezu wsyp do wanny z gorącą wodą. Dokładnie opłukaj ciało po kąpieli. Maksymalny czas kąpieli to 30 min.

Zioła, nasiona, kwiaty… Zdrowie i piękno ukryte w składnikach aktywnych!

Zioła pomagają nam od zawsze. W wielu domach herbaty ziołowe są sposobem na różne dolegliwości (mięta na bóle żołądka, głowy i mdłości; melisa i czystek na uspokojenie; rumianek na trawienie i okłady na opuchnięte powieki). W chorobie parzymy lipę, bolące gardło płuczemy szałwią a na zatkany nos robimy inhalację z olejkami eterycznymi (lub polularnym amolem, który jest niczym innym jak nalewką z olejkami eterycznymi). Stosowanie ziół i kwiatów w lecznictwie oraz pielęgnacji sięga starożytnych Chin, Indii, Egiptu, Grecji i Rzymu. To na nich opiera się Tradycyjna Medycyna Chińska (niezmieniona od 4000 lat) oraz Ajurweda.

Zioła, kwiaty, liście, nasiona, czy łodygi roślin zawierają składniki aktywne stosowane zarówno w lekach (fitoterapia) jak i kosmetykach. Pozyskuje się z nich olejki eteryczne, ekstrakty i proszki roślinne, czy hydrolaty. Z pestek, nasion i owoców tłoczy się naturalne oleje, które mają szereg dobroczynnych, dla naszego organizmu, właściwości.

Znajdziemy w nich między innymi:

  • Związki fenolowe:
  • Flawonoidy mają właściwości antyoksydacyjne, wzmacniają i odbudowują  naczynka, działają przeciwzapalnie.
  • Taniny mają działanie ściągające i wzmacniające naczynka (zawiera je np. oczar wirginijski).
  • Kumaryny łagodzą stany zapalne i zmiany skórne, wzmacniają żyły (kasztanowiec).
  • Terpeny lotne związki zapachowe o działaniu przeciwgrzybiczym, antybakteryjnym, wykrztuśnym, czy antyseptycznym. Znajdują się w olejkach eterycznych.
  • Węglowodany:
  • Inulina to przedstawiciel złożonych węglowodanów roślinnych. Poprawia trawienie, może być stosowana jako słodzik przez cukrzyków. Ma zdolność zatrzymania wody na skórze i we włosach, dlatego jest dodawana do preparatów do skóry suchej, z AZS, czy łuszczycą oraz produktów na zniszczone i suche włosy.
  • Śluzy roślinne koją i łagodzą, działają przeciwkaszlowo. Nasiona roślin śluzowych pęcznieją pod wpływem kontaktu z wodą (babka płesznik, siemię lniane, lipa, chia). Do roślin śluzowych należy również aloes, z którego pozyskuje się żel. Śluz łatwo użyć do masek do twarzy i na włosy.

Z ziół i kwiatów parzymy herbaty, robimy nalewki, odwary, napary, płukanki na gardło, kompresy, kąpiele lecznicze, czy kosmetyki. Co najważniejsze takie zabiegi są w 100% naturalne. Warto poszerzyć swoją zielarską wiedzę i  spróbować roślin w różnych preparatach zarówno do użytku wewnętrznego jak i zewnętrznego.

Przedstawiamy kilka najpopularniejszych surowców zielarskich, o których warto wspomnieć w pierwszej kolejności:  

Arnika zmniejsza obrzęki, stłuczenia i siniaki. Sprawdzi się również na na cienie pod oczami.

Niezastąpiona na stłuczenia i siniaki. Arnika działa miejscowo zmniejszając stany zapalne wywołane kontuzją. Zmniejsza siniaki i skrzepy krwi gromadzące się pod skórą. Arnika pomaga również na bolące stawy, przemrożenia i zapalne stany reumatyczne.

Jak stosować? Tylko zewnętrznie. Należy aplikować ją  od razu po urazie (nie na otwarte rany). Najwygodniejsza forma to macerat, który można przygotować samodzielnie z zioła lub wybrać gotowy.

  • Nagietek Lekarski

    Nagietek działa łagodząco, dlatego jest częstym składnikiem kosmetyków dla dzieci i skóry wrażliwej oraz alergicznej.

Koi, działa przeciwzapalnie i antyseptycznie. Zmniejsza stany zapalne, łagodzi skutki ukąszeń owadów, wspomaga regenerację naskórka i wspomaga leczenie oparzeń słonecznych i kuchennych, czyraków oraz wyprysków. Polecany do skóry suchej, wrażliwej, z AZS, czy delikatnej skóry dziecka.

Jak stosować? Z kwiatów można parzyć herbatę i napary do picia. Maceruje się również również w oleju.

  • Wiesiołek

    Wiesiołek zmniejsza dolegliwości związane z PMS, wzmacnia i regeneruje skórę.

To skuteczny składnik diety dla pięknej skóry – pomaga zachować jej młody wygląd.

Wiesiołek odtruwa organizm, obniża cholesterol, łagodzi bóle (w tym migrenowe i menstruacyjne). Pomaga chronić nasz organizm przed zawałem, cukrzycą i chorobami stawów. Zwiększa naszą odporność i wpływa na poprawę samopoczucia (łagodzi skutki depresji).

Jak stosować?

W diecieolej i zmielone nasiona jako np. składnik sałatki. Wiesiołek (głównej olej zimnotłoczony) łagodzi objawy napięcia przedmiesiączkowego (zmniejsza opuchliznę mięśni brzucha, bóle i napięcie piersi).

W pielęgnacji skóryolej jako serum do cery dojrzałej lub jako olej do skóry wrażliwej (w tym dziecka).  Nasiona do przygotowania maseczki nawilżająco-ujędrniającej. Należy wymieszać z wodą 4 łyżki zmielonych nasion wiesiołka a następnie zagotować. Powstałą masę ostudzić i nałożyć na twarz. Zmyć po 15 minutach.

  • Szałwia

    Szałwia działa silnie antyseptycznie – doskonała jako naturalny lek na infekcje gardła.

Napar z szałwii lekarskiej działa przeciwzapalnie i antyseptycznie, osłaniająco i przeciwcukrzycowo, obniżając poziom cukru we krwi. Napar z szałwii pobudza wydzielanie soku żołądkowego, łagodzi bóle brzucha i wzdęcia, wzmaga perystaltykę jelit. Wspomagająco w zaburzeniach wątrobowych. Pomaga w zredukowaniu nadmiernego pocenia się, może wzmagać krwawienia miesiączkowe.

Zewnętrznie zaleca się szałwię do płukania gardła i dezynfekcji jamy ustnej w stanach zapalnych oraz w ropnym zapaleniu dziąseł. Stosowana także do kompresów przy łagodnych stanach zapalnych skóry i otarciach naskórka.

Warto poznać na nowo naturalne składniki, które wpierając odporność naszego organizmu, łagodzą  wiele dolegliwości oraz mogą być stosowane jako naturalne produkty do pielęgnacji. Należy jednak zachować ostrożność – składniki aktywne zawarte w roślinach mogą wywoływać reakcje alergiczne lub być zakazane przy terapii z innymi lekami.

  • C.Manez, M.Lopez, Zioła w domu, czyli jak dbać o zdrowie w zgodzie z naturą, Wydawnictwo Jedność, Kielce, 2012
  • red. E.Lamer-Zarawska, B.Kowal-Gierczak, J.Niedworak, Fitoterapia i leki roślinne, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Łódź, 2012

Jeśli olej z pestek dyni to tylko styryjski!

Te same naturalne surowce roślinne różnią się od siebie zapachem, kolorem, czy teksturą.  Jest to uzależnione od regionu, z którego pochodzą,  liczbą opadów w danym okresie, czy pory roku ich pozyskiwania. Ich wyjątkowy smak zależy od wielu czynników. Dobra oliwa, czy olej lniany dodany do sałatki nie tylko dostarczy nam odpowiedniej dawki kwasów omega i witamin, ale również nada smaku potrawie.

Dobre wino też przygotowuję się z wyjątkową starannością. Owoce winogron muszą mieć odpowiednią ilość słońca i wody oraz rosnąc na żyznej glebie. Tradycja, naturalne uprawy i zachowanie wysokich standardów produkcji wpływają na wyczuwalną jakość zarówno dobrego wina jak i oleju.

Nie przez przypadek oleje styryjskie są uznane na świecie za najlepsze!

Olej z pestek dyni ma brunatno-zielony kolor.

Steirer Olej z pestek Dyni charakteryzuje się zielono-brunatną barwą i delikatnym smakiem prażonych orzechów. Nie zawiera alergenów i nie pochodzi z genetycznie modyfikowanych odmian dyni.

Dlaczego austriacki olej jest najlepszy?

  • Olej “Steirer” produkowany jest wyłącznie w austriackiej Styrii metodami tradycyjnymi.
  • Pestki, z których jest tłoczony pochodzą tylko ze Styrii i częściowo z Burgenlandu i Dolnej Austrii.
  • Wszyscy producenci oraz rolnicy uprawiający dynie na potrzeby oleju styryjskiego muszą być objęci systemem kontroli jednostki certyfikującej Lacon G.m.b.HTo uprawnia do tytułu ” Chronione Oznaczenie Geograficzne “. System kontroli instytutu Lacon jest oparty o przepisy unijne, więc gwarantuje jakość produktu.
  • Aby zapobiec fałszerstwom każda butelka jest zaopatrzona w banderolę z indywidualnym, niepowtarzalnym numerem, jest to gwarancja oryginalności.
  • Wyjątkowy klimat panujący na terenach upraw oraz endemiczna odmiana dyni doskonale wpływa na walory smakowe i aromatyczne oleju.

Tylko olej tłoczony z certyfikowanych austriackich upraw ma wysoką jakość i cudowny smak.

Dlaczego jeszcze warto go wybrać? Nie jest tłoczony z tanich pestek, z niekontrolowanych europejskimi, normami upraw chińskich.

Wybierając olej “Steirer” masz pewność jego pochodzenia oraz gwarancję dobrego smaku.

Mistrz w kuchni

Olej doskonale podkreśli smak deserów lodowych, czy naleśników.

Olej doskonale sprawdza się jako dodatek do deserów. Polej nim lody (sprawdzaliśmy śmietankowe, waniliowe i karmelowe i efekt był pyszny 🙂 ), albo naleśniki. Olej z pestek dyni może być dodawany do wszelkiego rodzaju sałatek warzywnych i owocowych, mięs i drobiu. W produkcji cukierniczej jest doskonałym dodatkiem do słodkiego farszu.

Składnik zdrowej diety

Olej z pestek dyni to bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych (kwasy omega-3, omega-6, omega-9), które zapobiegają miażdżycy i chorobom serca. 

Olej z dyni zmniejsza ryzyko zachorowań na raka prostaty.

Zawiera witaminy (E, B1, B2, B6, A, C i D) i minerały(beta-karoten, potas, selen i cynk oraz fitosterole). Witamina E wspomaga walkę z wolnymi rodnikami chroniąc organizm przed zachorowaniem na nowotwory. Cynk wspomaga regenerację skóry przy takich schorzeniach jak trądzik, czy opryszczka.

Olej z pestek dyni polecany jest również dla mężczyzn:

“Związki czynne oleju/nasion dyni zmniejszają aktywność 5α-reduktazy i hamują wiązanie testosteronu i dihydrotestosteronu do receptorów androgenowych, dzięki czemu działają przeciw rozrostowi prostaty (antiprostaticum). Olej z nasion dyni stanowi składnik wielu preparatów leczniczych (np. Pumpkin Seed Oil), stosowanych w celu zmniejszenia dolegliwości towarzyszących rozrostowi gruczołu krokowego (antiprostatica).”*

Olej sprawdzi się serach o działaniu anti-aging.

Wypróbuj na własnej skórze…

Olej sprawdzi się również w pielęgnacji cery suchej, zniszczonej, łuszczącej, popękane, czy starzejącej się. W kosmetyce olej z pestek dyni wmasowany w skórę nawilża ją, poprawia jej napięcie, spłyca zmarszczki, wspomaga walkę z trądzikiem, koi podrażnienia i wspomaga procesy regeneracyjne.

W sezonie na dynię przygotuj sobie domowa maseczkę dyniową: 1,5 łyki pulpy z dyni wymieszaj z 0,5 łyżeczki oleju dyniowego. Nałóż ją na oczyszczoną cerę.Trzymaj ok. 10 min. Następnie zmyj i nałóż serum lub krem. Maseczka rozświetla, łagodzi i ujędrnia skórę.

*E.Zamer-Zalewska, C.Chwała, A.Gwardys, Rośliny w kosmetyce i kosmetologii przeciwstarzeniowej, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2012, s.159-160

 

O właściwościach zdrowotnych Oleju Makadamia

Wiemy już o licznych korzyściach płynących ze stosowania Oleju Makadamia w kosmetykach. Jeżeli nie czytaliście naszego poprzednie posta to zapraszamy tu:)

Teraz skupimy się bardziej na korzyściach dla naszego zdrowia jakie niesie dodanie do diety orzechów i Oleju Makadamia.

Zdrowie zawarte w orzechu

Orzechy Makadamia to ulubiona przekąska Australijczyków:)

Orzechy Makadamia należą do tych najsłodszych występujących w naturze. Ich wyjątkowo delikatny smak sprawia, że doskonale sprawdzają się w  deserach, ciastach, kremach i jako zdrowa przekąska. Jednak ich najcenniejsze właściwości nie wynikają jedynie z pysznego smaku- chociaż to miły atut:)

Z Orzechów Makadamia tłoczony jest na zimno Olej Makadamia Virgin. Dzięki metodom pozyskiwania zachowuje on najważniejsze właściwości orzechów.

holistyka

Orzechy i Olej Makadamia zawierają szereg odżywczych dla naszego organizmu składników.

Olej Makadamia Virgin to bogactwo witaminy A i witamin z grupy B (wpływają one na kondycję skóry, włosów i paznokci) oraz witaminy E (zwanej witaminą młodości). Jest też źródłem wapnia, fosforu i żelaza, magnezu, manganu,  a także błonnika, który poprawia trawienie i przyspiesza utratę wagi. Olej Makadamia Virgin jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe – Omega -3, 6 i 9. Zawiera, tak samo jak orzechy, Kwas Palmitooleinowy.

Ochrona dla serca

Makadamia to bogactwo kwasów omega.

Co wyróżnia Olej Makadamia? Zawartość jednonienasyconego kwasu tłuszczowego – Palmitooleinowego. Kwas ten należy do kwasów omega-7. Pomaga on obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi zmniejszając tym samym ryzyko zawału serca i udaru. Olej Makadamia zawiera także Beta-sitosterol, który hamuje wchłanianie cholesterolu w jelitach przez co pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi.

Spożywanie orzechów makadamia i Oleju Makadamia wpływa również na obniżenie poziomu triglicerydów, których nadmiar we kwi zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Z kolei wysoka zawartość błonnika w orzechach, utrzymuje zdrowy profil lipidowy krwi chroniąc nas przed chorobami wieńcowymi.

Antyoksydanty

sport dla zdrowia

Zdrowo wspomoże Cie w odchudzaniu.

Makadamia jest również przeciwutleniaczem i pozytywnie wpływa na odporność organizmu: zapewnia prawidłową “komunikacje” komórkową i ma silne właściwości przeciwdrobnoustrojowe, dzięki czemu broni nas przed infekcjami. Olej Makadamia Virgin zawiera fitosterole – związki występujące w roślinach, które chronią organizm przed toksynami i pomagają niwelować wolne rodniki. Fitosterole przyczyniają się do zachowania zdrowia oraz wpływają na dobrą kondycję naszego organizmu.

Odchudzanie

Kwas Palmitooleinowy zawarty w Oleju Makadamia przyspiesza metabolizm i spalanie tłuszczów. Warto więc włączyć go do codziennej diety, szczególnie wtedy gdy aktywnie uprawiasz sport i dbasz o linię.

Pyszny kompan w kuchni

salad-374173_640

Olej Makadamia wzbogaci smak Twoich potraw.

Olej Makadamia Virgin świetnie sprawdza się jako składnik sosów sałatkowych lub olej do pieczenia i gotowania warzyw oraz dań mięsnych. Olej Makadamia ma wyższą temperaturę dymienia (aż 210 °C) niż oliwa z oliwek, ale polecamy stosować go w temperaturze do 180 ° C, by zachować jak najwięcej cennych właściwości. Dzięki tym cechom może być używany w wyższej temperaturze bez utraty smaku:)

Olej ten jest uwielbiany przez kucharzy i jest zdrowszy niż oliwa z oliwek, czy olej rzepakowy.
Olej Makadamia nadaje słodki i pyszny smak wielu różnorodnym daniom. Polecamy do sałatek, dań z ryb i owoców morza. Pysznie smakują warzywa duszone na oleju makadamia.

Sos sałatkowy:

Połącz:

Podsumowując: spożywanie Oleju Makadamia wpływa na poprawę naszego zdrowia, wzbogaca dietę w witaminy, minerały i substancje odżywcze oraz doskonałe wpływa na kondycję naszej skóry, włosów i paznokci.