Ostatnio przeglądane

Oliwka Europejska liść 50 g Powiększ

Oliwka Europejska liść cięty 100 g

Z_oli_eur_lis_50

  • stymuluje układ odpornościowy
  • działanie antybakteryjne i antywirusowe
  • nieznacznie obniża ciśnienie krwi
  • właściwości antyoksydacyjne

Więcej szczegółów



9,90 zł (Brutto)

Dodaj do listy życzeń

INCI:Folium Oleae – Olea europea
Jakość:100% naturalny
INCI: Folium Oleae – Olea europea 
Jakość: 100% naturalny  

Oliwka Europejska znana jest głównie z tłoczonych z jej owoców oliwy, jednak również liście mają odżywcze właściwości. Zawierają specyficzne substancje jak sekoiroidy (oleoeuropeozyd i oleozyd), dzięki którym wyciąg z liści ma właściwości moczopędne i przeciwgorączkowe. Obniżają przy tym stężenie glukozy we krwi i ciśnienie tętnicze krwi.

Napar z liści oliwki można nie tylko pić, ale również stosować w pielęgnacji skóry. Sprawdzi się na łagodzenie ran, podrażnień, oparzeń i wyprysków. Działa również antyseptycznie. Można dodać do niego olej laurowy i stosować jako dwufazowy tonik do cery trądzikowej.


Wyjątkowe właściwości liści oliwnych były znane już w starożytnym Egipcie. Głównym składnikiem zawartym w liściach oliwnych jest Oleuropeina- jest to substancja znana z bardzo silnych właściwości przeciwutleniających, przeciwgrzybicznych, antybakteryjnych i antywirusowych. Liście oliwne znajdują także zastosowanie w leczeniu cukrzycy, miażdżycy, dny moczanowej, reumatyzmu i usuwaniu pasożytów układu pokarmowego i krwi (pierwotniaki). Antyoksydankty (przeciwutleniacze) zawarte w liściach oliwnych to substancje niezbędne w zwalczaniu wolnych rodników – czyli aktywnych reszt tlenowych, które uszkadzają błonykomórkowe, DNA i mitochondria. Coraz więcej badań potwierdza zależność pomiędzy stresem oksydacyjnym (nadmiernym utlenieniemkomórek) a występowaniem chorób takich jakrak, miażdżyca, nadciśnienie, niedokrwienie, cukrzyca, choroby neurodgeneracyjne: Alzheimer i Parkinson oraz reumatyczne zapalenie stawów.

Obecny w liściachhydroksytyrozol należy do inhibitorów monoaminooksydazy, co oznacza, że hamuje on rozkład neurotransmiterów takich jak dopamina, serotonina, noradrenalina.

Skład :

terpeny i triterpeny (oleuropeina 6-9%, kwas maslinowy 0,15-0,2%), flawonoidy (luteolina, w tym w formie glikozydowej), alkaloidy chinolinowe (cynchonina); 4-(2-Hydroxyethyl)-1,2-benzenediol (hydroksytyrozol), hydroxytyrosol acetate (octan hydroksytyrozylu)

Zastosowanie:

Jako naturalny antybiotyk (np. do leczenia infekcji wywołanych paciorkowcami, gronkowcami); W leczeniu: candidy, grzybicy stóp i paznokci, cukrzycy, nadciśnienia i chorób wieńcowych, grypy, przeziębienia, zakażenia salmonellą i wirusem Epsteina-Barra; Detoksykacyjnie i odmładzająco – oczyszcza organizm z wolnych rodników (aktywnych produktów tlenowych) i spowalnia proces starzenia.

Napar z liści pomoże na problemy z łupieżem i przetłuszczającymi się włosami. Do szklanki wsyp ok. łyżki liści, zalej wrzątkiem. Zostaw pod przykryciem do zaparzenia. Stosuj jako wcierka w skórę głowy. 

Inne zastosowanie:

Wyciąg z liści oliwnych może być stosowany w kosmetyce jako naturalny konserwant.

Dawkowanie:

Liście do zaparzania jako napar. 1 łyżka rozdrobnionych liści oliwki na szklankę wrzącej wody; pić 2-3 szklanki naparu dziennie. Ponadto stosować zewnętrznie do przemywania wyprysków i schorzeń bakteryjnych, do okładów na trudno gojące się rany, owrzodzenia, oparzenia, odleżyny.

Przy chorobach pasożytniczych, grzybicach przewodu pokarmowego: napar przyjmować na czczo 3 razy dziennie przez 2-3 dni; jednocześnie stosować środek przeczyszczający, np. kruszynę, senes, rzewień.

Możliwe działania niepożądane: produkt bezpieczny nawet w wysokich dawkach

Brak komentarzy

Napisz opinię

Oliwka Europejska liść cięty 100 g

Oliwka Europejska liść cięty 100 g

  • stymuluje układ odpornościowy
  • działanie antybakteryjne i antywirusowe
  • nieznacznie obniża ciśnienie krwi
  • właściwości antyoksydacyjne

Napisz opinię

Inne produkty