Brak produktów
Trwałość surowców
Naturalne oleje i masła tłoczone na zimno z roślin charakteryzują się krótkim terminem przydatności, ponieważ nie wzbogacamy ich sztucznymi konserwantami.
Na opakowaniach surowców Calaya znajdziesz etykietę z informacją: “Najlepiej zużyć przed końcem” i datą określającą minimalny termin przydatności surowca do zużycia.
Jest to termin, w którym możemy Ci zagwarantować świeżość produktu. Jeśli będziesz przechowywać swoje surowce w odpowiednich warunkach, mogą posłużyć Ci jeszcze dłużej.
Wszystkie surowce Calaya maja minimum 3 miesiące ważności. Produkty, których minimalna data przydatności jest krótsza niż 3 miesiące, znajdują się w kategorii Krótkie Terminy Przydatności a na karcie produktu znajdziesz dokładną informację o terminie przydatności.
Co zrobić, by cieszyć się naturalnymi produktami jak najdłużej?
Temperatura: przechowuj swoje oleje i masła w temperaturze poniżej 20 st. C. Wyższa temperatura może powodować jełczenie oleju (również przed upływem terminu przydatności). Niektóre produkty, takie jak Olej z Nasion Malin, z Pestek Dyni czy Lniany powinny być przechowywane w lodówce. Dotyczy to jednak tylko wybranych produktów. Zdecydowana większość olejów zachowuje się najlepiej w temperaturze pokojowej. Olej makadamia w zbyt niskich temperaturach może mętnieć - nie zmienia to jego działania na skórę, ale wygląda zupełnie inaczej. Sposób przechowywania dla każdego produktu zaznaczamy na etykietach - przestrzegaj go, by uniknąć zepsucia się surowców.
Światło: surowce najlepiej przechowywać zamknięte w szafce - z dala od promieni słonecznych. Pozwoli to uniknąć niepotrzebnego przegrzania i tym samym umożliwi Ci używanie produktów przez dłuższy czas.
Opakowanie: zawsze szczelnie zakręcaj swoje opakowania. Zawartość niedokręconej butelki czy słoika jest narażona na zanieczyszczenie z zewnątrz, co może doprowadzić do zepsucia surowca nawet przed upływem terminu przydatności. Na maśle czy oleju pozostawionym w otwartym opakowaniu może nawet wyrosnąć pleśń.
Wyjmowanie produktu z opakowania: wyjmuj surowce z opakowania tylko za pomocą czystych i suchych szpatułek czy łyżeczek. Najczęstszą przyczyną pleśnienia oleju kokosowego, jest właśnie wyjmowanie go z opakowania mokrą łyżką.
Dodatki: jeśli obawiasz się o trwałość surowca dodaj do niego czystej witaminy E - doskonałym naturalnym konserwantem, który zapewnia stabilność fazy tłuszczowej chroniąc jego składniki przed zniszczeniem i rozkładem. Przypominamy, że witamina E stabilizuje wyłącznie tłuszcze, zatem nie może być stosowana, jako konserwant do kosmetyków dwu i wielofazowych. Polecamy proporcję 3 g witaminy E na 97 g oleju lub masła. Do konserwowania innego rodzaju produktów polecamy Ekologiczny Środek Konserwujący.
Mamy nadzieję, że te kilka słów pozwoli Ci przyjemnie i przez długi czas
Bądź na bieżąco